Duben 2013

Vitamín D

30. dubna 2013 v 21:54 Celkově ozdravné metody
Silná dvojka naší imunity

"Déčko" ovlivňuje obrovské množství nejrůznějších pochodů v lidském v těle. Chová se stejně jako vakcíny, ba dokonce jejich účinky i předčí. Představuje antioxidant, dokonce silnější, než je vitamin C. Tato silná dvojka - vitaminy D a C - se stará o chod naší imunity.
Optimální proto je, se denně pohybovat v přírodě, kde nejlépe můžeme získat potřebnou denní dávku slunečního záření. Každodenní příjem je důležitý a třeba opalování v plavkách po dobu 15 až 20 minut dodá tělu 20 tisíc I.U. (to jsou mezinárodní jednotky k měření vitaminu D3).
Pokud jsme ovšem oblečení, je třeba dobu pobytu venku výrazně prodloužit, protože procházka nám dodá stejnou dávku vitaminu D za 1 až 1,5 hodiny. Tato dávka je pak schopná nás chránit proti většině nemocí. Kdo toto zcela ignoruje a neustále se drží jen v místnostech, může hladinu vitaminu D ve svém těle dovést až k takovému deficitu, že se jeho imunita začne rozpadat.
V té souvislosti stojí za zmínku, že většina rakovin začíná v zimě, kdy máme vážný nedostatek vitaminu D. Ten se projevuje třeba u rakovin prsu, prostaty a tlustého střeva. A přestože tento jev lze snadno monitorovat, moderní medicína ho prakticky ignoruje.

Můžeme to hlídat sami

Množství vitaminu D ve svém organismu však můžeme snadno sledovat i sami. Stačí navštívit lékaře a požádat o vyšetření jeho hladiny v krevním řečišti, což napoví, jak si stojíte. Pokud by vám lékař nechtěl vyhovět, obraťte se na nejbližší laboratoř, kde vám za zhruba 1800 korun provedou potřebné vyšetření s názvem "25 hydroxyvitamin D". Výsledky si nechte v laboratoři přepočítat na nanogramy na jeden mililitr (ng/ml) a dle výsledků se řiďte. Hodnota pod 20 je život ohrožující, 30 až 45 je relativně vyhovující. V případě nemoci se však snažte vystoupit na 45 až 60 ng/ml, což je objem určený mnoha studiemi.
Dokáže zvládnout většinu nemocí, jejichž stav se odvíjí od hladiny vápníku v těle; i zde většina lidí vykazuje deficit.

Nezbytná pravidla

Přitom správná hladina "déčka" v těle zajistí vstřebání vápníku i z potravy chudé na tento minerál. Na rozdíl od běžných doporučení, jež tvrdí, že denní dávka "déčka" je 400 I.U., se dnes vědci shodují na 1000 až 2000 I.U. denně, a to bez rizika, s velmi malou pravděpodobností předávkování. Tam, kde je zjištěn výrazný deficit, se přitom běžně stoupá i na 10 tisíc I.U. denně, u závažných onemocnění dokonce na 40 až 50 tisíc I.U. denně po dobu nutnou ke srovnání deficitního stavu. V takovém případě je potřeba dorovnat hodnoty na 60 nanogramů na mililitr.

Důležité však je současně tělu dodávat i hořčík a vitamin B6, aby zároveň nedochá-zelo ke kalcifikaci tkání a zabránilo se usazování vápníku v tkáních, ledvinách a zabránilo se tvorbě ledvinového kamene. Vysoké dávky syntetického "déčka" totiž mohou způsobovat kalcifikaci, což běžným opalováním nelze docílit.

To ovšem neznamená, že je tento proces vždy na závadu. U ložisek rakoviny právě vysoký obsah vápníku vede ke kalcifikaci ložiska, což zpomalí či dokonce zastaví růst nádoru. Je už vědecky prokázáno, že u lidí s vysokou hladinou "déčka" je o 30 až 50 % nižší riziko rakoviny prsu a o 50 % nižší riziko rakoviny tlustého střeva, že nemocným s rakovinou tlustého střeva, kteří mají dost vitaminu D, hrozí o 39 % menší riziko úmrtí.
Další věc, která spadá do kompetence vitaminu D, je produkce inzulinu, má velký podíl na zvládnutí cukrovky. Pozor hlavně u dětí; těm, které mají "déčka" málo, hrozí diabetes první-ho typu až dvěstěkrát častěji! A tak bychom mohli pokračovat donekonečna s bezpočtem chorob… Zvýšený příjem vitaminu D přitom dokonce pomáhá i zhubnout, jak ukázal jeden výzkum.

Otázka opalování

Co se týče opalování, nejvíce nám při něm škodí právě opalovací krémy. Kdo si někdy při natírání krémem omylem sáhl do oka, zjistil, co to znamená… Naše pleť má sice nižší citlivost než oko, nicméně i tak významně trpí. Nehledě na to, že ochranný faktor vás chrání nejen před sluncem, ale i před přístupem vitaminu D do organismu!
Opalovat by se tedy člověk měl zcela bez krému, nebo se natírat kokosovým tukem, což je vynikající přírodní produkt, který nám nijak neškodí.
Samozřejmě je ale nezbytné se opalovat postupně a s rozvahou! Nesmyslný ba nebezpečný je přístup některých Čechů, kteří přijedou například na Jadran a okamžitě vystaví své sýrovité tělo paprskům tamního slunce na řadu hodin i přes poledne. Již během prvního dne tak získají nádhernou barvu pálených cihel a problémy mají do konce pobytu. Na své spáleniny pak po zbytek pobytu patlají spousty panthenolu a opalovacího mléka. Větší část své dovolené z logických důvodů již netráví na slunci, ale v restauracích, a tím si škodí dvojnásob.

Zpočátku je tedy třeba se opalovat s mírou, brát třeba i vitamin A, nebo ve větším pojídat zdroje betakarotenu, třeba mrkev, a mazat se kokosovým olejem. Když se opálíte, není už toto potřeba. Mně se osvědčilo se v prvních dnech u moře opalovat přikrytý prostěradlem, které občas popotáhnu. Okem prakticky neviditelné dírky v látce propouštějí paprsky, které vás opalují, a tím, že prostěradlo popotáhnete, posunete dírky o kousek vedle. Postupně se tak během tří dnů celí bezpečně opálíte a nemusíte se pak už před sluncem schovávat ani nijak chránit.

Moudrá příroda

A co solárium? zeptá se leckdo. Přestože proti němu existuje několik argumentů, z nichž nejsilnější je, že vystavit se slunečním účinkům ze vzdálenosti několika centimetrů je silně nezdravé, jednu výhodu mu upřít nelze - skutečně pomůže doplnit hladinu vitaminu D, protože obsahuje UVB záření. Je ale zajímavé, jak příroda vyřešila problém vitaminu D v končinách, kde je slunce nedostatek.

Jako příklad poslouží Eskymáci. Základ jejich stravy tvoří velryby a tuleni, z nichž získávají dostatek tuku s omega mastnými kyselinami a vitamínem D, což jejich organismus dostatečně ochrání. Příklad opačný představují národy jako Švédové a Finové, žijící na severu v oblastech s nedostatkem slunečního svitu, kteří však na rozdíl od Eskymáků tento deficit nedohánějí konzumací odpovídající stravy. Právě oni totiž mají velký problém s dostatkem vitaminu D.

Nebuďme tedy jako oni a čekání na jarní slunce vyplňme tím, že svou dávku vitaminu D zkusíme sníst. Najde se třeba v rybím tuku a v oleji z rybích jater, protože ryby svůj přebytek "déčka" skladují právě tam. "Déčko" se najde i v másle a čerstvém mléku. Stačí tedy rozmačkat sardinky s máslem a cibulkou, osolit, opepřit, pokapat citronem a sníst. Pokud si k tomu dáte slušnou porci čerstvého hlávkového nebo jiného zeleninového salátu, dodáte i velice potřebný vitamin C a ochrana je pak téměř dokonalá.
ze stránkek Zdraví-AZ.cz

Vlasy

29. dubna 2013 v 22:26 Kosmetické vychytávky
Lupy
Lupů vás zbaví jablečný ocet. Do 2 dcl vody dáme 1 polévkovou lžíci jablečného octu a nalijeme do umytých vlasů, zabalíme ručníkem a necháme 5 minut působit, potom opláchneme jen vodou. Tento postup provádíme při každém mytí. Jablečný ocet i vlasy zjemní a dá jim jedinečný lesk.

  • PIVO: dává vlasům krásný lesk. Používáme 2 díly vody a 1 díl piva, po umytí přelijeme touto směsí vlasy a už neoplachujeme.
  • ČERNÝ ČAJ: dělá vlasy tmavější a lesklejší.
  • CIBULE: odvar ze slupek dává vlasům zajímavý nádech.
Domácí vlasové tonikum
Do 2 dcl lihu či režné naložíme kořen kopřivy, květ měsíčku lékařského i listy břízy (vše je lepší v čerstvém stavu, ale můžeme použít i suchou směs). Bylinky vložíme do připravené láhve tak, aby byla plná a zalijeme alkoholem. Bylinky musí být celé ponořené, necháme 14 dní luhovat na teplém místě a potom scedíme. Ředění - do 2 dcl převařené nebo destilované vody přidáme 3 polévkové lžíce tonika a můžeme masírovat vlasovou pokožku.

Padání vlasů
Padání vlasů je velmi častým problémem. Trápí hodně i těhotné či kojící ženy díky hormonálním výkyvům, ale může i po čtyřicátém věku. Velmi příznivě na tento problém působí křenová šťáva. Čerstvě nastrouhaný křen vmasírujeme do vlasové pokožky, necháme 15 minut působit a potom dobře opláchneme. Tento postup provádíme 2 x týdně do odeznění potíží. Dále je nutno zvýšit příjem zinku (dýňový olej) a vitamínů skupiny B (droždí).


Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/pecujte-o-vlasy-s-prirodnimi-prostredky.htm#ixzz2O762suCj
cit. z Celostnímedicína


Načerpání síly dechovou technikou

23. dubna 2013 v 20:53 Ostatní
Pohodlně se posaďte, zavřete oči a párkrát se pomalu a zhluboka nadechněte a vydechněte ( zkuste přitom vypnout myšlenky ).

Otevřete oči a soustřeďte se na špičku svého nosu ( nešilhat ),
přitom 11x nadechnete představu zlatého světla a s výdechem jako kouř nebo páru vypustíte negace - strachy, obavy, hněv...

Pak opět 2-3 nádechy a výdechy se zavřenýma očima.
Projděte si tělo a uvědomte si, zdali se cítíte jinak než předtím.

Otevřete opět oči, soustřeďte se na špičku svého nosu, 11x nadechněte zlaté světlo do celého vašeho těla a s výdechem vypusťte zlaté světlo do své aury.

Opět 2-3x nádech a výdech a uvědomění si pocitů .

A pak hurá do všednodenní práce, na kterou jste právě načerpali úžasnou sílu.
ze stránek masazeurafaela.cz

Domácí majonéza

22. dubna 2013 v 21:43 Kuchařské recepty zajímavé
Pojďme si udělat klasickou staromódní majonézu moderním způsobem!

Upozornění - předtím než začnete, ujistěte se, že ovládáte základní postup na majonézu bez mixéru!

Já svoje přístroje (i nepřilnavé pánve) miluju, i když s nimi dělám většinou naprostou klasiku. Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale koukněte se na ingredience: není to tak zlé v domácím provedení. Když to rozpočtete na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje - a to snad ještě nikomu žaludek neprovrtalo? Jediné, na co si musíte dát pozor, je čerstvost vajec a trvanlivost, v lednici vydrží jen pár dní, ne jako kupovaná.

Suroviny:
2 žloutky
150 ml slunečnicového oleje
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z půl citronu (nebo lžička octa)
sůl, pepř

majonéza1
Všechny suroviny vložíme do odměrného válce, pokud jsme koupili tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice (třeba na pivo). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyč spustíme až na dno, zapneme a POOMAAALUU táhneme nahoru asi 5 sekund. A to je všechno!
majonéza2

Můžete zkusit i variantu s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě. Oleje musíme dát 200 ml, protože je hustší. Pak můžeme přidat utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky, kapary apod.
majonéza3
Na obrázku vidíte, že z olivového oleje má tmavší barvu a je hustší.

Nebo si můžeme připravit dresink na salát Caesar, tam dáme jen jeden žloutek, aby byl tekutější.
Nebo můžete použít olej od sušených rajčat. Fantazii se meze nekladou.
Taky je možné, že jste zvyklí na sladší chuť, tak tam buď můžete přidat trochu cukru moučka nebo použít medovou hořčici Maille.
z blogu pana Cuketky

Klíšťata

22. dubna 2013 v 21:37 Ostatní
Návod na přípravu tinktury proti klíšťatům

Složení: 1 pytlík rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 l vody.

Postup přípravy:
1. 1 litr vody přivedeme do varu.
2. Odstavíme a vložíme rozmarýn, louhujeme do vychladnutí.
3. Po vyluhování a vychládnutí přefiltrujeme a přidáme 1 lžící bílého vinného octa.
4. Uchováváme v ledničce.

Návod na používání:

1. Tinkturu naplníme do prázdného rozstřikovače (např. po okeně)
2. Před vycházkou do lesa nebo na zahradu či chatu po těle rozstříknout tinkturu.

Tento přípravek je naprosto 100 % účinný. Žádné klíště se nepřichytne.
Fórum U Pramene

Aktivace pánevního dna

21. dubna 2013 v 22:38 Mudr. Šafránek

Aktivace pánevního dna


Cviky, které v tomto článku popisuji, jsou universálně užitečné pro každého - stejně jako pomalé řízené dýchání. Obě techniky mají tu výhodu, že je lze provozovat souběžně s jinými všedními činnostmi, kdykoliv a kdekoliv si na ně vzpomenete. Řadě klientů začínají tyto techniky pomáhat již během několika dní - svým harmonizačním vlivem na řídící jednotku celého našeho zdraví = na limbický mozek.
Jejich popis v článcích je jednoduchý, racionální a je zbaven veškerého složitého či tajuplného balastu - jedná se totiž o techniky, jejichž vliv je znám a písemně dokumentován již déle než 3000 let (Indie) a nemají žádné nežádoucí účinky.


Stručně řečeno jsou tři místa svalů pánevního dna, které můžeme vědomě posilovat:

1) Oblast konečníku
V konečníku je několik kruhových svěračů. Jako celek pracují převážně automaticky, ale současně část z nich můžeme i ovládat vůlí - což se hodí v situaci, kdy nás potrefí poněkud řidší stolice. Jen pevně sevřené svalstvo konečníku nám umožní dopravit neblahou zásilku na místo určení bez znečištění spodního prádla. Navíc - s přibývajícím věkem i tyto svaly mohou slábnout, takže pro některé čtenáře je to hned o důvod víc, proč se jejich posilování věnovat. Cvik je jednoduchý: snažíme se vědomě sevřít konečník. První možnost je, že můžeme střídat toto zpevnění s návratem do normálního stavu v podstatě tak dlouho, dokud jsme schopni se na toto cvičení soustředit. Druhá možnost je prostě konečník jen vědomě sevřít a držet - opět tak dlouho, dokud na to nezapomeneme v rámci soustředění se na jiné činnosti. Na rozdíl od většiny kosterních svalů zde nehrozí žádná "křeč" ani jiné přetížení svalstva, protože pro tyto svaly je přirozenou celoživotní povinností po odchodu stolice sevřít se a držet a držet ….


2) Stejně se dají posilovat i svěrače, které máme k podobnému účelu - jsou to svěrače močové trubice.
Opět i zde převažuje činnost více méně automatická a teprve ve chvíli "kdy se nám chce na malou" a my z nějakých důvodů ještě nemůžeme - snažíme se tyto svaly udržet sevřené vědomou vůlí. Svěrače močové trubice se dají trénovat při močení: snažit se jimi močení na chvilku zastavit. Pokud se to někomu zpočátku nedaří, má o to větší důvod toto trénovat - to aby s udržením moči neměl problémy na stará kolena. Kdo má tyto svaly naopak dobře pod kontrolou, dokáže jednak proud moči zastavit hned několikrát za sebou, než se vyprázdní obsah močového měchýře a jednak dokáže tyto svaly vnímat a vědomě aktivovat i mimo proces močení - což je opět cvik, který můžeme provádět nespočetněkrát během dne.


3) Třetí oblast se týká samotných pohlavních orgánů - žena by měla dokázat vnímat svaly v poševním vchodu a muž podobnou svalovou hmotu kolem kořenu penisu. Opět možno opakovaně sevřít-povolit nebo jen sevřít a držet.


Všechny tři tyto oblasti je vhodné procvičovat a aktivovat zpočátku jen jednotlivě, abychom se naučili všechny tří oblasti dobře vnímat. Později je jednodušší aktivovat celé pánevní dno současně - jako funkčně sjednocený PC sval = pubocooccygeální sval = svalstvo mezi kostrčí a stydkou kostí.


K čemu je toto vše dobré?
Vliv těchto technik na naše zdraví je jednak lokální, jednak celkový. Posilování pánevního dna působí nejen preventivně ale i léčebně při různých nemocech v této oblasti: při onemocněních močového měchýře, při různých gynekologických problémech. Co se konečníku týká - jsou tyto cviky vynikající nejen pro prevenci hemoroidů, ale cvičení znamenitě pomáhá i při léčbě hemoroidů či trhlinek konečníku již vzniklých, mimo jiné i tím, že zlepšuje periferní arteriální prokrvení v této oblasti a také zlepšují žilní odtok.


Mnohem cennější je však schopnost těchto cvičení snižovat nerovnováhu organismu, kdy prakticky všichni máme přetíženou horní polovinu těla zatímco dolní polovinu těla ohrožují hypotonie svalstva kosterního i hladkého = útrobního.


Jen na okraj zde připomenu blahodárný vliv aktivace pánevního svalstva v prevenci a léčbě chronicky se opakujících bolestí hlavy.


S posilováním pánevního dna souvisí i jedna velmi starodávná znalost - aktivace kundalini neboli "hadí síly". Tento tajuplný pojem byl po dlouhá staletí všelijak mystifikován lidmi, kteří tuto možnost znali, ale z různých důvodů se snažili, aby její znalost patřila jen úzkému okruhu "vyvolených". Současně v novodobých dějinách lidstva docházelo k jeho zpochybňování - především ze strany materialisticky uvažujících vědců. Dá se říci, že obojí nesprávný přístup se již zvolna stává minulostí a že podstata tohoto jevu v lidském těle není dnes již obestřena gloriolou nedostupnosti.


Není to totiž tak dávno, co pan Gerhard H. Eggetsberger (technický ředitel Institutu pro biokybernetiku a zkoumání zpětných vazeb ve Vídni) konečně vědecky prokázal, že skutečně existuje to, čemu se ve východních naukách říká "hadí síla" a uvedl do praxe přístroj, který dokáže v mozku i v lidském těle zachytit a měřit tuto životní energii (označovanou jako PCE). To umožňuje i další výzkum této energie.


Aktivace hadí síly funguje přes nenápadná parasympatická paraganglia, uložená v malé pánvi před křížovou kostí - jimi lze pomocí PC svalu aktivovat celou míchu a následně i limbický mozek. Tato vývojově velmi stará struktura mozku je vegetativním centrem, které řídí a harmonizuje všechny metabolické procesy v těle a aktivace této centrály pomocí hadí síly (PCE) je universální způsob, jak posílit všechny regenerační mechanismy našeho těla = velmi zkráceně řečeno.
Takže žádné bláboly nadržených jogínských asketů, ale objektivní realita známá lidstvu déle než tři tisíce let.


Hadí síla (PCE) je také oním "Elixírem zdraví", o němž již řadu staletí ví skutečná tj. vnitřní nebo-li spirituální alchymie - Prosím neplést s materiální alchymií, která by ráda cosi podobně prospěšného připravila mimo lidské tělo v prostředí laboratoře. Byl to světové proslulý psycholog C.G. Jung, který prokázal, že v procesu této vnitřně pojaté alchymie šlo skutečně jen o přeměnu člověka a nikoliv hmotných prvků. Že jen a jen člověk je onou "nádobou", o jejíž přípravě hovoří první kapitoly každého alchymického spisu.

Techniky, které dokáží tyto skryté poklady našeho těla dostat pod vědomou kontrolu, však vyžadují ochotu k dlouhodobému trénování. Takže pokud se někomu podaří pomocí výše uvedených cvičení probudit velmi příjemné a sexuálně laděné pocity v oblasti pohlavních orgánů a pokud jednoho dne pocítí, jak tato velmi příjemná ŽIVOTNÍ ENERGIE stoupá z pánve podél páteře vzhůru do hlavy a nebo pokud zjistí, že ji dokáže přímo nasměrovat do nějaké jiné oblasti svého těla - tam, kde je právě třeba - ať ví, že i on se právě stal "spirituálním alchymistou". K tomuto tématu určitě ještě vrátíme.


Na závěr znovu připomínám - cvičení pánevního dna mají jednu velkou přednost proti všem ostatním tělesným cvičením = v okamžiku, kdy si je adept zdravé dlouhověkosti alespoň trochu natrénuje, může je provozovat kdykoliv a kdekoliv - proto se také všem takovýmto technikám někdy říká "neviditelná jóga".

Ke cvikům této "neviditelné jógy" patří k nim mimo jiné i vědomé pomalé hluboké dýchání a s tím i související BANDHY neboli uzávěry - i o nich bude některý z příštích článků.

Hubnutí? Ne, odkyselení....

21. dubna 2013 v 22:31 Celkově ozdravné metody
Dlouhodobé obžerství je postup doslova sebevražedný pro každého, protože postupným vlivem masivního překyselení tkání dochází - u tlouštíků stejně jako u hubeňourů - k těžké demineralizaci. To proto, že tělo musí vynakládat obrovské úsilí na eliminaci těchto kyselých stavů a rabuje tedy - v zájmu neutralizace kyselin - zásadité látky z tkání, ba dokonce i z kostí. Nelze se tedy divit, že týdny takové nestřídmosti bývá potřeba kompenzovat složitým postupem diet a pohybových aktivit, a to i po celé týdny či měsíce.

Zásadní problém - demineralizace

Lze ho řešit například dodávkou zásaditých minerálních látek v podobě odkyselovacích směsí (podrobněji viz RPN č. 1- /2012). Velmi pomáhá aplikace velkých dávek vysoce zásadité živé vody, která dokáže eliminovat značnou část kyselin v těle (téma živá voda viz podrobě v č.12/2011 RPN). Pokud toto neučiníme, vystavujeme se velkému riziku, že se v těle vlivem kyselosti namnoží patogenní mikroformy, především bakterie, plísně a v extrémních případech i vyšší parazitické zátěže.
Tyto stavy se přitom už nedají řešit tak snadno, protože pokud se patogenní mikroformy v organismu zabydlí, dělají vše pro to, abychom je už nedokázali jen tak odstavit. Zpravidla v našem těle vyrabují některé životně důležité látky a způsobí
neuvěřitelně rozsáhlé spektrum zdravotních potíží. Ona nežádoucí likvidace látek, které se jinak starají o normální chod metabolismu, totiž vede k nárůstu váhy a k jaterním poruchám. Oslabená játra pak nejsou schopná odfiltrovat škodliviny
z krevního řečiště a celé kolo se roztáčí naplno. Protože čím méně škodlivin játra odfiltrují, tím více mikroformy v našem těle prosperují, imunita klesá a tělo se obtížně brání i banálním onemocněním.

Problémem vůbec nejzávažnějším však je fyzickým onemocněním následně narušená psychika.
Stav naší psychiky je skutečně do značné míry závislý na stavu našich jater. Ne nadarmo se říká "žlučovitý dědek" někomu, kdo je zatrpklý a zlostný.
Odkyselit se je důležitější než hubnout. Pokud někomu stoupá váha, trápí ho vyrážky, exémy apod., není divu, že to jeho ego neposílí. Ovšem důležitější než hubnutí samo o sobě, je odkyselení. K tomu účelu slouží lehká zásaditástrava s velkým množstvím zeleniny a ovoce. Těm hodně zamořeným, které již většinou trápí kvasinky a plísně, je pak nutné doporučit dietu vyloženě bezsacharidovou - tedy i bez ovoce! Zde se přijímá maximálně 1 g kvalitní bílkoviny na kilo váhy a den. Ideální je pochopitelně zaměřit se na bílkoviny neživočišné, třeba ořechy a semínka v různém stupni zpracování, výborné je ořechové mléko. Z živočišných lze doporučit jako vhodný zdroj domácí kefír, jogurt a tvaroh, čerstvá vajíčka. Pokud je někdo vyloženě závislý na mase, ať volí kkachnu, krůtu, králíka, nutrii a skopové.

Kdo by to chtěl obzvlášť dobře vybalancovat, může použít i proteiny pro sportovce, tedy přesně odvážený prášek rozpuštěný ve vodě. K tomu se jí nízkosacharidová zelenina (především listová plus okurky) v množství dle potřeby strávníka. (Zde není třeba se zásadněji omezovat, i když"dřevorubecké porce" bych také nedoporučoval.) Zhruba trojnásobek doporučené váhy bílkovin se pak přijme ve formě tuku.

Vhodné tuky
Z živočišných tuků se dá používat kachní a krocaní sádlo, přepuštěné máslo ghí a rybí tuk.
ostlinné tuky jsou však určitě vhodnější. Zde se zaměřte hlavně na lněný a konopný olej, dále se dá používat olej z vlašských ořechů, z jadýrek hroznového vína a kokosový tuk. Méně doporučitelné, ale vhodné jsou oleje jako sezamový, olivový a další. Vždy by mělo jít o oleje lisované za studena! Rozhodně by také měl převažovat tuk s vysokým obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin. Taková strava zajistí lepší prokysličení a prokrvení tkání a - co je hlavní - v zásaditém prostředí plném kyslíku se nežádoucím mikroformám nedaří.

Není nad živou vodu!

Zapomínat se nesmí ani na intenzivní pitný režim - optimálně s využitím živé vody s relativně vysokým pH (určitě přes 9!). To z těla odplaví odpadní látky, které vznikají odumíráním mikroforem a utlumí zároveň nepříjemné detoxikační reakce
v organismu (podrobněji na www.zivavoda.cz).

Podpořte játra!
Podpořit činnost jater platí v tomto procesu za stěžejně důležité. Je potřeba si uvědomit, že při radikálních dietách, kdy člověk hubne, se do těla uvolňuje enormní množství škodlivin - kyselin a toxických odpadů, které byly v tukových zásobách uložené. To následně vyžaduje enormní výkon vylučovacích orgánů - střev, jater, ledvin.
Škodliviny se pak z našeho těla dostávají zároveň i přes hleny z plic a horních cest dýchacích. Proto můžeme během procesu čištění zaznamenat silné zahlenění hustým zeleným hlenem.
Podporou jater a čištěním střeva by proto měla začít jakákoli radikální dieta a pokus o hubnutí.
V minulosti jsme již podrobně probírali různé metody mechanické očisty (například šankaprakšalána a klystýry), zmiňovali jsme kašičku z ostropestřce. Nasadit je možné rovněž pro tyto účely velmi vhodný čaj Chanca Piedra. Excelentním čističem a opravovatelem jater pak je rostlina schizandra čínská.

Rada se najde i pro lenochy
Lidé zpravidla netuší, že s tloušťkou souvisíi příjem aminokyselin. Konkrétně na funkci jater a srdečně-cévního systému (i na další) má vliv taurin, který jejich činnost velmi podporuje a pomáhá tělu při detoxikaci. Zvláště řada starých lidí ho má ovšem zásadní nedostatek. Taurin má přitom iřadu dalších dobrých vlastností,což by měli vědět třeba lidé pracující na počíta-
čích; odstraňuje totiž pálení očí a zlepšuje jejich zvlhčování.
Nicméně zde není možné dávkování od oka, ale je nutné taurin přesně odměřovat a sledovat si stále svůj stav i pocity. Doporučitelné je dodávat 250-500 mg taurinu denně s maximem 2 g denně pro dospělé. Podle mého názoru je jednoznačně třeba postupovat velmi opatrně a obezřetně, čili začít s nízkými dávkami a příjem taurinu zvyšovat jen velmi pomalu.
Výše uvedené rady ohledně hubnutí jsou určené těm, kdo k řešení problémů svého zdraví přistupují aktivně, protože pochopili, že nic v životě není zadarmo. Mám ovšem radu i pro ty, co si chtějí něco pouze koupit, jednoduše to zobat a přesto zhubnout: Pořiďte si L-carnitin. Tato aminokyselina napomůže velmi dobrému spalování tuků v buňkách a zásadním způsobem zvýší příliv energie. Ovšem jakkoli optimisticky toto zní, rozhodně nedoporučuji dávkování přehánět, protože již při 1 g látky denně lidé pociťují stav, jako když se do kotle přiloží koks -zažívají pocity nekontrolovatelného tepla a pocení. Buněčný kotel totiž hoří naplno! Nicméně váha skutečně klesá…

čerpáno odněkud z netu, už nevím odkud

Cukrová pasta na holení nohou

12. dubna 2013 v 21:09 Kosmetické vychytávky
Tak můj návod z youtoube, který alespoň v mém případě funguje:
2 hrnky cukru
1/4 hrnku vody
1/4 hr. citronové šťávy (používám umělou citronku).

Je to americký způsob měření, ale 2 cups beru jako dva hrnky, pak ca. 60 ml vody a 60 citronu.
Smíchat v hrnci (když se to pak vylije, jde dobře umýt), přivést k varu, vařit na větším plameni ca. 10 min (ani to nehlídám, nemíchám, jen to trochu prská.
Minule mi to ale hrozně pěnilo, asi jiný citron nevím), pak ještě 5 min. na malém.
Zkouším na lžičku, po zchlazení, jestli už to trhá nebo ještě patlá. Kolikrát je to i dost tmavé, ale nevadilo. Pozor, nikdy se nedotýkejte horké hmoty, vaří se při více než sto stupních. Nejlépe nechat vychladnout a pak přihřívat v mikrovlnce, to je nejrychlejší.
Nanáším nožem (pardon :)), proti směru růstu. Přiložím nastříhaný obyčejný kancelářský papír z jedné strany popsaný (recykluji, haha), trhám rychle, po směru růstu. Ne směrem nahoru ale co nejblíže při těle, jinak hrozí modřina.
Zkoušela jsem to i bez papírků, ale moc mi to nešlo. Sice se tak ušetří trochu hmoty, ale cukr zas není tak drahý..

cit. z Módnípeklo.cz

Lněné semínko a zeleninové šťávy

12. dubna 2013 v 20:26 Mudr. Šafránek

Koktejl pro zdraví: lněné semínko + zeleninové šťávy

17.05.2011
Přírodní medicína už má k dispozici dostatek informací potvrzujících neobyčejně významný zdravotně-preventivní účinek lněného semínka. Mimo jiné je to nevýznamnější zdroj omega-3 mastných kyselin které patří k esenciálním neboli jiným způsobem nenahraditelným látkám. Jsou navíc doprovázené nejvyšší koncentrací zdravotně prospěšných lignanů ze všech dosud známých potravin. O dalších užitečných látkách (vitamíny, stopové prvky) ani nemluvě.
S konzumací lněného semínka jsem začal v době, kdy ještě nebyl k dispozici dostatek zkušeností jak na to. Malý problém je totiž v tom, že lněné semínko je nutno konzumovat rozdrcené. Při konzumaci vcelku (i když je necháte nabobtnat ve vodě!) totiž projde naším trávicím traktem téměř bez užitku - uvolní se jen slizové látky ze slupky semínka. Původně jsem lněné semínko drtil v elektrickém kávomlýnku, ale kvůli čištění strojku jsem semínko zpracovával i do zásoby. Jenže pak se objevila informace, že to není ideální řešení - rozdrcené semínko není vhodné skladovat, protože některé užitečné látky velmi rychle oxidují. Zkusil jsem jiný kuchyňský strojek, který se rychleji čistí - mixer - a bylo to bezva řešení, nehledě na výhodu, že při tomto způsobu zpracování je obsah semínka chráněn před vzdušnou oxidací, protože se samozřejmě musí mixovat v nějaké kapalině. Později převzala štafetu moje manželka, a protože je gurmánsky založená, dotáhla původní ideu (jak do sebe dostat rozmělněné lněné semínko) do podoby úžasného "zdravotního koktejlu."


Lněné a sezamové semínko + ovesné vločky + sušenou syrovátku rozmixovat spolu s čerstvě připravenou zeleninovou šťávou + pak přidat bílý smetanový jogurt. To je základ pro různě obměňované velké porce "zdravotního koktejlu", který moje manželka pro nás oba připravuje každý den. Když z časových důvodů nestihnete v odšťavovači připravit čerstvou zeleninovou šťávu, rozmixujte semínka a vločky v dobré pitné vodě s trochou ovoce, protože lepší něco než nic. Koktejl se dá samozřejmě všelijak obměňovat, například bylinkami - v zimě sušenými a v létě čerstvými. Velmi zdravým doplňkem může být i přidání koření např. skořice (zlepší se chuť) nebo kurkuma (dodá koktejlu i příjemnou barvu).


Poznámky k některým složkám:
Lněné semínko obsahuje především velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin a podle některých informací jde o ještě kvalitnější zdroj než je dnes stále více doporučovaný rybí olej. Více informací naleznete v článku Ryby pro zdraví?


Lněné semínko je také cenným zdrojem lignanů = látek s antivirovým, fungicidním, baktericidním a protirakovinovým účinkem. Obsahuje jich mnohonásobně více než jakákoliv jiná složka naší výživy.


Sezamové semínko je přirozeným zdrojem lecitinu.


Oves je obilninou s největším zdravotním prospěchem. O užitečnosti konzumace ovesných vloček se dočtete v článcích:
Hypertenze - ovesné vločky pomáhají snižovat vysoký krevní tlak
OVES - nezbytný pro člověka?
Ovesné vločky


O užitečnosti syrovátky se rozepisovat nemusím, podrobné informace naleznete v článku Výživový potenciál syrovátky.



Kombinací čerstvě rozdrceného semínka s jogurtem se koktejl přibližuje zdravotním návodům podle paní Johanny Budwig, která ve své době údajně předváděla doslova zázraky při léčení rakoviny, kardiovaskulárních chorob a dalších nemocí u lidí, jež oficiální medicína prohlašovala za nevyléčitelné.


Při průběžném kontrolování pH moči mi manželka potvrdila nápadné zlepšení měřené hodnoty po konzumaci tohoto nápoje. To znamená, že na recept můžeme hledět nejen jako na kvalitní potravinový zdroj mnoha užitečných látek včetně omega-3 nenasycených mastných kyselin, kterých je v současné stravě závažný nedostatek - což byl původní účel. Současně by mohlo jít i o nápoj snižující riziko překyselování organismu.


Další podrobnosti o tomto zřejmě největšímu původci rakoviny, hypertenze a všech možných zánětlivých onemocnění se dovíte v článcích:
Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení
Význam správného složení krve
Udržující příčina všech nemocí
Udržuj zásadité tělo pro zachování optimálního zdraví!
Osteoporóza - nezbytnost zásadotvorných potravin pro zdravé kosti



Jinou velice vhodnou potravinou proti překyselení organismu je červená řepa, která se dá zpracovávat různým způsobem. Vřele doporučuji co nejčastěji využívat červenou řepou jakýmkoliv způsobem, který vám bude vyhovovat - třeba jako příloha k různým jídlům či jako zdroj zeleninové šťávy. Na internetu najdete dostatek různých receptů.


My si s manželkou kupujeme sterilovanou červenou řepu, jen ze sklenice vylijeme všechen octový lák a nahradíme jej olejem z vlašských ořechů.


Později se i tohoto mého příspěvku do našeho jídelníčku ujala manželka a dál ji vylepšila: 3 sklenice koupené naložené řepy vyklopí (opět bez láku) do větší nádoby, promíchá s nějakým zdravotně prospěšným kořením, s trochou drobně nakrájené cibulky a s kousky vlašských ořechů, vše promíchá, vrátí do sklenic a sklenice dá do ledničky. Osobně si tuhle směs přidávám nejen jako přílohu ale často si ji také přidávám do některých polévek (dle rčení, že proti gustu žádný dišputát).


A znamenitě se mi tahle naložená řepa hodí, když mne začne "honit mlsná". Když ji někdy ujídám rovnou ze sklenice vytažené z ledničky, občas si přitom vzpomenu na údiv svého nejbližšího kamaráda, jak prý jsem mohl dokázat dříve milovanou čokoládu nahradit mlsáním červené řepy...


Je mi jasné že leckdo se zhrozí, že si k tomuto účelu nevaříme čerstvou řepu. Ano, souhlasím, že to by bylo z hlediska čerstvosti lepší - jenže těch aktivit pro tělesné a duševní zdraví děláme mnohem více než je jen konzumace červené řepy ... a i náš den má pouze 24 hodin ...

Sázení česneku

12. dubna 2013 v 20:20 Vychytávky v domácnosti
Jak pěstovat česnek

Chceš-li česnek pěkný míti, sázeti ho musíš bříškem k severu. Našel jsem to v jedné staré knize, ale vyzkoušel jsem to vloni a všechen česnek mi opravdu vyrostl do posledního a navíc odborníci u nás v zahrádkářské kolonce se divili, jak brzo vylezl a jak byl silnej. Takže je možný, že to naši předci měli zmáknutý a něco na tom je.
fórum U Pramene