Prosinec 2014

Sebrané spisy - pokračování II.

17. prosince 2014 v 21:19

DALŠÍ "BABSKÉ" RECEPTY "RYCHLÉ POMOCI"

Sádlový obklad
Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

Medvědí mléko
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Zázvorový čaj
10g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťávu z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

Pro unavená játra
Při jakémkoli oslabení našeho organizmu jsou nadměrně zatěžována naše játra. Při infekci bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.

Mrkvový tvaroh
Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.

Mrkvové hranolky
2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu a 1 lžičkou olivového oleje. Jíme místo čipsů či slaných buráků.

Med a skořice
Je zjištěno, že směs medu a skořice pomáhá léčit spoustu nemocí. Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků a je snadno dostupný. Dnešní vědci jej doporučují jako velmi účinný lék.

Vědci zjistili, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék, nemůže ublížit ani diabetickým pacientům. Týdeník World News, vycházející v Kanadě, uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí jako výsledek studií západních vědců.

Nemoci srdce
Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb (samozřejmě nejlépe celozrnný) místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani.
Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti, kteří už infarkt prodělali a budou denně jíst tuto snídani, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu.
Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep.
V Americe a Kanadě různé domy s ošetřovatelskou péčí léčí takto své pacienty, kteří jsou ve věku, kdy cévy a žíly ztrácejí svou pružnost a mohou se ucpávat. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

Artritida
Artritičtí pacienti mohou denně, ráno a večer jeden šálek horké teplé vody s 2 lžičkami medu a 1 malou lžičkou skořice. Užívají-li tuto medicínu pravidelně, může se vyléčit dokonce i chronická artritida.
Dle výsledků průzkumu dělaného na universitě v Copenhavenu bylo zjištěno, že z 200 pacientů léčených 1 lžící medu a lžičkou skořice před snídaní, bylo 73 nemocných úplně zbaveno bolesti, a do měsíce nemocní, kteří se nemohli pohybovat, začali chodit bez bolestí.

Infekce močového měchýře
Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít. Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Cholesterol
2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2 dl horké teplé vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu, dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin.
Podává-li se 3x denně, je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu.
Dle informací zmíněného časopisu i samotný pravý med, je - li užíván denně, zabraňuje zvyšování cholesterolu.

Nachlazení
Ti, kdo trpí na časté nachlazení, by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s ¼ lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Potíže se žaludkem
Med se skořicí úspěšně léčí i bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.

Plynatost
Dle studií prováděných v Indii a Japonsku med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému
Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Těžký žaludek
1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Chřipka
Vědci ve Španělsku zjistili, že med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Pupínky
3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu. Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně, pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Kožní infekce
Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí
Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Pravidelné užívaní pomáhá snížit váhu i u mimořádně obézních osob.

Rakovina
Nedávné výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii prokázali, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Chronická únava
Nedávné studie ukazují, že cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti-senioři užívající med a skořici v poměru 1:1 jsou čilejší a ohebnější.
Dr Milton, který tyto výzkumy prováděl, říká, že 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně, a hlavně kolem 3 hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita, obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst
Lidé v Jižní Africe už odedávna první, co ráno udělají je to, že kloktají 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s teplou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.
Zcela určitě vám medová kůra neublíží a bude asi nejlepší to vyzkoušet.



Mrtvice
Neurologové tvrdí, že pokud se pacient dostaví nejdéle do 3 hodin od příhody, může být zachráněný. Tvrdí, že trik je v tom nejen rozpoznat a správně diagnostikovat mrtvici, ale i dopravit pacienta do 3 hodin k lékaři, který může pomoci.

Jak rozpoznat mrtvici:

Nejlehčí metoda jak ji poznat, je komunikovat s postiženým takto:
  1. poprosit ho, aby se zasmál - což zřejmě nebudeschopen
  2. poprosit ho, aby řekl jednoduchou větu - může mluvit nesrozumitelně a zmateně
  3. poprosit ho, aby zvednul obě ruce - což mu nepůjde, anebo jen velmi těžko
  4. poprosit ho, aby vyplázl jazyk - pokud je jazyk pokřivený a kroutí se ze strany na stranu, je to znak mrtvice
Pokud má postižený problém vykonat alespoň jeden zhora vyjmenovaných kroků, je třeba ihned zavolat záchranku!



Banán

Nikdy nedávejte banán do chladničky!!!

Banán obsahuje tři přírodní cukry - cukrózu, fruktózu a glukózu kombinovanou s vlákninou.
Banán dává okamžitou podpůrnou dávku energie.
Výzkum potvrdil, že pouhé dva banány poskytují dostačující dávku energie potřebnou na 90minutového cvičení. Není divu, že banán je ovoce číslo jedna u všech světových atletů.

Banán dokáže pomoci překonat velké množství nežádoucích stavů.

Deprese: Podle výzkumů mezi lidmi trpících depresí velká část se cítí výrazně lépe po požití banánu. To je proto, že banán obsahuje tryptophan, druh proteinu, který tělo přemění na serotonin, a ten uvolňuje relaxační prvek a zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnější.

Pro menstruační Syndromy:
Zapomeňte na tabletky - nabanánujte se. Vitamín B6, který se v banánech nachází, vám zreguluje hladinu glukózy v krvi, což kladně účinkuje na vaši náladu.

Anémie :
Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin v krvi a pomáhá v případě anémie.

Krevní tlak:
Toto jedinečné tropické ovoce má extrémně vysoký obsah potasia a přitom nízký obsah soli, a to dělá banán perfektním nástrojem v boji proti krevnímu tlaku. Navíc, US Food and Drug Administration právě povolila banánovému průmyslu, aby mohla oficiálně vyhlašovat schopnosti tohoto ovoce na snižovaní rizik krevního tlaku a infarktu.

Mozková síla:
200 studentů na škole dostávalo tento rok po dobu zkoušek banánovou potravu: na snídani, svačinu a oběd jako prostředku na zvýšení výkonnosti jejich mozku. Výzkum dokázal, že toto ovoce, dokáže pomáhat a dělat studenty mnohem soustředěnějšími.

Trávení:
Vysoký obsah vlákniny v stravě tvořený banány pomáhá upravit činnost trávicího traktu do normálu a pomáha překonat problémy bez použití laxativ.

Kocovina:
Jeden z nejrychlejších zabírajících způsobů odstranění poopicových stavů je udělat si banánovo mléčný šejk oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu vybuduje nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatím co mléko utiší a znovu zavodní váš systém.

Pálení na srdci: Banány mají účinek jako přírodní antacid v těle, takže pokud máte problémy s pálením na srdci, snězte banán na úlevu.

Ranní bolesti:
pár kousků banánu mezi jídlem pomáhá udržet hladinu cukru ve vyvážení a odstraňuje ranní bolesti.

Komáří bodnutí :
Předtím než sáhnete pro krém na ošetření bolestivého vpichu po komárech, vyzkoušejte potřít bolestivé místo vnitřkem z banánové šlupky. Velké množství lidí zjistilo, že banán je neuvěřitelně účinný ve snížení pálení a podrážděnosti pokožky.

Nervy:
Banány mají vysoký obsah B vitamínu, které tiší nervový systém.

Žaludeční vředy: Banán je používaný jako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždní tím, že jemně obalí stěny žaludku.

Problém se sezónní citlivostí (SAD): Banány dokáží pomoci lidem trpícím na SAD, protože obsahují přírodní tryptophan, který zlepšuje náladu.

Kouření a používání tabáku:
Banány dokáží pomoci lidem, kteří se pokouší přestat kouřit. Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech - potasium a magnézium, pomáhají tělu se dostat z nikotinového absťáku.

Stres:
V banánu je životně důležitý minerál pomáhající normalizovat srdečný rytmus, pomáhá dodávat kyslík do mozku a reguluje vaši tělesnou hladinu vody. Když jsme ve stresu, náš metabolický poměr se zvyšuje a tak snižuje naši hladinu potasia. To může být vyváženo nazpět pomocí banánu.

Infarkt:
Podle výsledků zveřejněných v TV, jedině banány jako součást pravidelné stravy může snížit riziko infarktu až o 40%!

Bradavice:
Tato jednoduchá přírodní alternativa potvrzuje, že když se chcete zbavit bradavice, vezměte kousek banánové slupky a přiložte na bradavici žlutou stranou ven. Zlehka připevněte slupku náplastí.

Banán je skutečně přírodní prostředek na mnoho nemocí. Když porovnáte banán s jablkem, má v sobě čtyřnásobně proteinů, dvojnásobně uhlohydrátů, třikrát víc fosforu, pětkrát více vitamínu A a železa, a dvojnásobek jiných vitamínů a minerálů. Bohatost na potasium ho činí ovocem s nejvyšší hodnotou. Je právě čas na to, abyste změnili svoje staré zvyky.,Jeden banán denně drží vašeho lékaře v nedohlednu!'



Sebrané spisy - totiž sebrané babské rady

16. prosince 2014 v 21:41 Celkově ozdravné metody
Lípa
Působí léčivě na spousty chorob. Lipové listy se dříve vkládaly do úst, aby se zabránilo tvorbě puchýřků, šťáva z nich měla zabránit vypadávání vlasů. Ano, jistý drobný efekt v tomto případě lípa má. My ale víme, že aftů v ústech se daleko lépe zbavíme pomocí borůvek. Listy spařené vodou a smíchané s vínem se přikládaly na končetiny při svalových křečích a na popáleniny (k těmto účelům se listy - jen bez přídavku vína - používají i dnes).
Koupel v odvaru z lipového květu dá kůži jemný zlatavý nádech.
Lipový květ vyvolává pocení a rozpouští hleny. Proto se používá především jako podpůrný prostředek při horečnatých onemocněních, jako je nachlazení nebo onemocnění chřipkou. Nejúčinnější je čaj - pojďme se ho naučit připravit...

Na chřipku je nejlepší lipový čaj
Příprava čaje:
1 lžičku lipového květu přelijeme šálkem horké vody a necháme asi 15 minut louhovat. Můžeme osladit medem. Užívá se 3 až 5x denně.

Lipové bonbóny proti kašli
Ingredience:
120 g medu, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citronu.
Postup:
Med, krystalový cukr, lipový čaj a citronovou šťávu vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři tvrdne. Pak hmotu vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly. Lipové bonbony jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.

Co ještě pomáhá proti nachlazení?
Při chřipce a nachlazení doporučují lékaři dodat tělu co největší množství vitaminů. Většinou jíme pomeranče, citrony nebo kiwi. Opravdovou bombou je ale obyčejný celer. Kromě vitaminů skupiny B, C, K, A, E, obsahuje i draslík, hořčík, chrom, sodík, železo, zinek a vápník. A vybíráte-li čajovou směs, dbejte na to, aby obsahovala podběl lékařský. Jeho léčebné účinky znal už starořecký lékař Hippokrates - tišil jím prý suchý kašel.

Na posilnenie srdca
Ingredience:
0,5 kg medu, šťavu zo 7 citrónov, šťavu z piatich veľkých hlavičiek cesnaku.
Postup:
Med, citrónovú šťavu a šťavu z cesnaku zmiešame a necháme odstáť v tme. Užívame tri až 4 krát denne dve lyžice asi 30 minút pred jedlom. Kúra by mala trvať 1 mesiac.

Citrus na vyčištění střev
Na ideální vyčistění střev je jednoduchý přírodní produkt - citrusový plod. Každý večer cca dvě hodiny po posledním jídle zkonzumujeme jeden celý citrusový plod, nejlépe grep, ale nejčastěji se užíá pomeranč , (i citrón) vše bez kůry . Ne jen šťávu ! Pak už nic nejíme !!! Dužina citrusových plodů neprovádí detoxikaci, ale čistí veškeré toxické nálepy, usazeniny i parazity a působí ve střevech jako štětka na vymývání sklenic. Ideálně čistí klky ve střevech a na rozdíl od léků, se pak nemusíme v těle doplňovat vzácné bakterie, které jsou součástí imunitního systému. Lidé užívající pravidelně denně potvrdili, že v minulosti trpěli zácpou, syndromem dráždivého tračníku, těžkou plynatostí a nadmutím, obezitou, chronickou vyčerpaností, bolestmi žaludku. Odstranili i problémy s kůží a vlasy, jakož i dalšími častými nemocemi. Chci jen podotknout, že během několika měsíců došlo k jejich váhovému úbytku až o 6 kg , ale pozor, ne na objemu v pase, ale na váze! Prostě zbavili se odpadů - fekálií, zahnívajících ve střevech a způsobujících tak výše uvedené problémy, z nichž nejvážnější je rakovina konečníku. Je to dlouhodobá - doživotní kůra, ale jeden citrus denně není skoro žádná finanční investice. Bez další změny stravovacích návyků. Zvažte sami, co je lepší.


Křen
Velmi posilující účinek na naši obranyschopnost má například křen. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotický účinek. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.

Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

Jablečný křen
3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme jako přílohu k vařenému masu

Křenová šlehačka
250 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.

Cibule
Nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.

Cibulový sirup
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Cibulový čaj
Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Med
Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže dodává tělu dostatek důležitých látek, energie, ale navíc na rozdíl od rafinovaného cukru, nezatěžuje náš organizmus.

Řepový med
Z černé řepy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

Liečebné účinky brambor
Je to vynikajúca diétna potravina s vynikajúcou kvalitou bielkoviny.
Čerstvá šťava zo surových zemiakov spolu so šťavou zo surovej kapusty v množstve asi 0,5 l za deň lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy, zápaly žalúdka, hemoroidy a prekyslenie organizmu vrátane záhy.
Kaša z čerstvo postrúhaných zemiakov priložená zvonka lieči popáleniny a je aj výbornou pleťovou maskou. Pomáha tiež pri rôznych ekzémoch.
Pôsobia preventívne proti rakovine vírusového pôvodu, ale aj proti iným vírusovým ochoreniam ( takéto látky majú najmä v šupke ).
Ich pravidelná konzumácia pomáha odvodňovať organizmus, znižovať krvný tlak, posilňuje srdce.
Surové pomáhajú liečiť dnu a reumatické ochorenia.
V zemiakoch ( podobne ako v kapuste a mrkve ) sa nachádza určitý druh pektínu, ktorý na seba viaže až 80 % ťažkých kovov a vylučuje ich z tela von.

Česnek
Nejuniverzálnějším lékem se zdá být česnek, který dokáže jako přírodní účinné antibiotikum snadno zatočit s kdejakou chorobou. Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat co nejčastěji. Ať už jako speciální česnekovou pochoutku, nebo přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka.

Super zdravá česnečka
200 g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule, svazek petrželky, toustový chléb, máslo.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené tousty.

Citróny
Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.

Citrónové kloktadlo
Vymačkáme štávu z jednoho středně velkého citronu a kloktá ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3x denně

Teplá citronáda
Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Citronóvé rozinky
Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.



Pokračování....

Knihy, které si chci přečíst II.

16. prosince 2014 v 21:26 Mimo téma
pokračování seznamu knih, které si chci někdy přečíst:


Simon Mawer:
Skleněný pokoj (2009)
Dívka, která spadla z nebe (2012)


H. Murakami:
Norské dřevo (2005)
1Q84: Kniha 1 a 2 (2012)
Kafka na pobřeží (2010)
Na jih od hranic, na západ od slunce (2004)
O čem mluvím, když mluvím o běhání (2010)
Sputnik, má láska (2009)
Konec světa & Hard-boiled Wonderland (2010)
1Q84: Kniha 3 (2013)
Po otřesech (2010)
Spánek (2013)
Tancuj, tancuj, tancuj (2006)
Hon na ovcu (2004)
Kronika ptáčka na klíček (2014)
Podivná knihovna (2014)

Doporučení: začněte knížkou Na jih od hranic, na západ od slunce. Pokud teda máte radši fantasy (a tlusté knihy), dejte si Konec světa a Hard-Boiled Wonderland, pokud jste na magický realismus a máte ráda kočky, tak Kafku na pobřeží. Jestli aktuálně toužíte po romantickém příběhu, tak Norské dřevo. Sputnik, má láskaosobně moc nemusím a Afterdark je spíš drobnička, ne tak úplně typická. Povídkovou sbírku Po otřesech můžete vynechat a jeho knížku o běhání… no pokud běháte, tak určitě, jinak Vám možná bude vadit, že je to fakt o běhání (což mně vůbec nevadilo). S 1Q84 bych nezačínala, to je fakt bichle, sice dobrá, ale na vyzkoušení trochu tlustá.


Kate Morton:
Zapomenutá zahrada (2011)
Tajemství letního odpoledne (2014)
Dům u jezera (2009)


Fredrik Backman - Muž jménem Ove


K. Hagena:
Chuť jablečných jadýrek
O spánku a mizení


Herta Muller - Nížiny


Kristina Ohlsson:
Nechtění (2013)
Sedmikrásky (2013)
Andělé strážní (2014)
Oběti ráje (2014)

Leif Gustav Willy Persson - Linda

Písečná kosa - Vladimír Körner

Mo Hayder:
Ptáčník (2013)
Ostrov sviní (2007)
Panenka (2014)
Pečovatel (2013)
Rituál (2009)
Tokio (2004)
Unesená (2013)

P. Stančík - Mlýn na mumie

Louisa May Alcott - Malé ženy

Věra Nosková - Bereme, co je

Cormac McCarthy:
Cesta (2008)
Tahle země není pro starý (2007)

Thomas Bernhard:
Staří mistři (2004)
Mýcení (1999)
Vyhlazení. Rozpad (1999)
Divadelník (1988)
Mráz (2007)
Obrys jednoho života (2008)
Ano (2004)
Chůze (2005)
Wittgensteinův synovec(2005)
Rozrušení (2004)
Náměstí hrdinů (1990)
Konzumenti levných jídel(2006)
Korektura (1998)
Ztroskotanec (2002)

Isabel Allende - Dům duchů,

Douglas Adams - Stopařův průvodce po galaxii!!

horory od Kinga - pokud na to máte žaludek dejte si Rose Madder, nebo Dolores Claibornovou - ta je obvzláště děsivá, bez těchto knih bych nebyla tím čím jsem , lehčí odvar - Christina, Nezbytné věci.

Anne Brontë - Agnes Greyová

Peter Høeg - Cit slečny Smilly pro sníh


Cit. hlavně z Módního pekla a Arome

Knihy, které si chci přečíst I.

12. prosince 2014 v 22:02 Mimo téma
Chci mít pohromadě knížky, o kterých jsem si přečetla, že bych si je měla přečíst.
Třeba se vám to zrovna teď bude hodit jako inspirace před Vánoci.

Jsou to různé žánry, tak se dá mrknout do databáze, o čem to zhruba je:
http://www.databazeknih.cz/

A tady vám nabídnou podobné:
http://tisicknih.cz/

Dneska jsou sice i jiné možnosti, jak si dělat seznamy knih, mě to zatím stačí takhle na jednom místě. Nejsou řazené podle nějaké logiky, prostě jak mi to přišlo pod ruku:

Michal Cunningham - Domov na konci světa
Miroslav Veverka - Evoluce svým vlastním tvůrcem
Jessica Brockmole - Dopisy z ostrova Skye
Matthew Dicks - Paměti imaginárního kamaráda
Simon Mawer - Dívka, která spadla z nebe
Samantha Shannon - Kostičas
Andrej Sapkowski - Jak Zabít ptáčka

James Clavel:
Šogun
Tchaj-pan

Herbjørg Wassmood - Kniha Dinina

Irene Dische - Jako břitva

Åsa Larsson:
Sluneční bouře (2010)
Prolitá krev (2011)
Temná stezka (2012)
Než pomine tvůj hněv (2012)
Oběť Molochovi (2013)

Jussi Adler-Olsen:
Složka 64
Vzkaz v láhvi

David Mitchell - Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta

William Saroyan - Dopisy za přáteli

James Clavell:
Šogun
Tchaj-pan

Nesbo - Headhunters

Harry Mulische - Objevení nebe

Herbjørg Wassmo - Kniha Dinina

Tess Gerritsen:
Chirurg (2010)
Učedník (2005
Hříšnice (2006)
Zahrada kostí (2009)
Krvavá lázeň (2000)
Závěje (2011)
Suvenýr (2010)
Gravitace (2001)
Mefisto (2008)
Neznámá (2007)
Poslední na řadě (2013)
Obchod s orgány (1998)
Mlčící dívka (2012)
Dvojče (2006)
Červený fénix (2012)

Jean-Michel Guenassia - Klub nenapravitelných optimistů (2012)

Edward Rutherfurd:
Londýn (1999)
Sarum: Román o Anglii (2005)
New York (2010)
Russka (2002)
Dublin. Počátky (2005)
Hvozd (2002)
Irsko: probuzení (2007)
Paříž (2014)

C. Palahniuk - Pygmej

Jennifer Worthová:
Zavolejte sestřičky
(Call the midwife) plus J. Worth napsala ještě 2 díly - Shadows of the Workhouse a Farewell to the East End, plus In the Midst of Life o její práci v hospici

pokračování....

Ořechy, semínka - namáčení

11. prosince 2014 v 21:15 Celkově ozdravné metody

Namáčení, klíčení a sušení: Jak probudit ořechy a semínka k životu a proměnit je v lék

V rubrice Celkové ozdravné metody už tady mám jedno povídání o tom, proč a jak namáčet ořechy. Tady je to podrobněji.

"Každé semínko, které zasadíte, obsahuje v sobě obrovské množství informací o Univerzu. Nic vytvořené lidskými rukami se nemůže této informaci rovnat velikostí ani přesností. Prostřednictvím těchto informací semínko přesně ví, kdy je čas, aby se probudilo k životu, začalo klíčit a růst, a co všechno je potřebné vzít si ze země, slunce, měsíce a hvězd. Semínka byli vytvořené, aby udrželi život na zemi. Žádný lék přítomnosti nebo budoucnosti se nemůže rovnat s jejich schopností zvládnout jakoukoliv nemoc." (Vladimir Megré, Anastasia)

Živá strava neboli raw food je způsob výživy, při které se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě, nebo se upravují tepelně šetrnými metodami jako je máčení, klíčení, odšťavňování, mixování, kvašení nebo sušení nepřekračující 42 stupňů Celzia tak, aby v nich zůstaly zachovány všechny výživové látky, především enzýmy. Mnohé potraviny jako jsou luštěniny, obiloviny, ořechy a semínka obsahují v syrovém stavu enzymové inhibítory, to znamená tělo je nedokáže plnohodnotně zpracovat, a k jejich oživení je potřebné ich namočit do vody a nastartovat proces klíčení. Příprava živé stravy proto neznamená jenom zachování živých enzymů, ale i najít takové způsoby její úpravy, aby jsme výživový potenciál potravin co nejvíce maximalizovali a umožnili tělu ho lépe využít.


1. Máčení

Téměř všechny ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny je potřebné před jejich použitím namočit, abychom odemčeli jejich nutriční potenciál a aktivovali životodárné enzýmy, které je promění ve více stravitelné a biologicky dostupné pro naše tělo. Úkolem obilovin, luštěnin, ořechů a semínek v přírodě je uzamčít jejich nutriční hodnotu, aby mohli přežít do doby, kdy nastanou vhodné podmínky ke klíčení a růstu nové rostliny. Hlavním obranným mechanismem, kterým se semínko chrání před předčasným klíčením (tzn. v době nedostatku vody a slunce) jsou enzymové inhibitory v ořechách a semínkách, a kyselina fytová v obilninách a luštěninách. Enzymové inhibitory jsou látky na povrchu semínek a ořechů, které se vážou na specifické místa v struktuře enzymů, a znemožňují tak jejich aktivitu. Kyselina fytová, kterou obsahuje většina luštěnin a obilovin, na sebe zase váže důležité minerály v organismu, a zabraňuje tak jejich vstřebávání. Oba tyto faktory je možné jednoduše odstranit namočením ořechů, semínek, obilovin a luštěnin do vody po dobu specifickou pro každou potravinu. Namáčení proto významně zvyšuje nutriční hodnotu všech suchých plodů. Semínka, luštěniny, obiloviny a především ořechy je nutné namáčet i z dalšího důvodu, a to je jejich velké znečištění. Každý člověk, který zažil, co všechno je možné, aby se vyplavilo z vlašských ořechů po několika hodinách namáčení, si pravděpodobně již nikdy neotevře balíček ořechů ze supermarketu ke přímé konzumaci. Namáčení ořechů a semínek, a teda aktivace jejich živých enzymů, má také smysl jenom tehdy, když se jedná o plody živé, to znamená nepražené a nevystavené vysoké teplotě. Oříšky nebo semínka, které byli vystavené vysoké teplotě například při loupaní nebo pražení nemá smysl namáčet, protože byli již zbavené všech živých enzymů.

Proč namáčet ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny
  • Namáčení odstraňuje hrubou špínu, prach, plísně a další škodlivé látky zachycené na jejich povrchu.
  • Ořechy a semínka se svým nutričním profilem blíží tzv. superpotravinám (které jsou známe svou vysokou koncentrací všech výživových látek); jejich vysoký podíl bílkovin, tuků, cukrů, minerálů, vitamínů a antioxidantů je však potřebné nejdříve tělu zpřístupnit, čeho docílíme právě jejich namáčením.
  • Namáčení pomáhá odstranit enzymové inhibítory a zredukovat množství kyseliny fytové, které brání správnímu vstřebávání živin.
  • Namáčení startuje ve všech plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů.
  • Pro většinu lidí jsou ořechy a semínka těžko stravitelné a necítí se po nich dobře. Namáčením zlepšujeme jejich stravitelnost a zvyšujeme množství látek, které tělo může ze semínek a ořechů vstřebat.
  • Namáčení pomáhá rozložit bílkoviny na jednodušší aminokyseliny, které jsou pak lehčeji stravitelné.
  • Redukcí kyseliny fytové, která se v těle váže na minerály předcházíme také chronickému nedostatku minerálů.
  • Namáčení zlepšuje chuť semínek a ořechů (chuť je jemnější, čistší, krémovější a méně trpká)
  • Namáčením docílíme zvětšení objemu (většina obilovin a ořechů svou váhu až zdvojnásobí).
  • Když konzumujeme živou potravinu s jejími vlastními enzymy, umožňujeme tělu, aby si při trávení od tvorby enzymů odpočinulo a mělo více času na regeneraci.
  • Namáčením připravujeme ořechy a semínka pro okamžitou spotřebu nebo výrobu ořechového nebo semínkového mléka, syra, pomazánek, dresingů nebo dezertů.
  • Namáčení ořechů a semínek v mořské vodě a následné sušení na slunci je dávno zapomenuta původní metoda uchovávání potravin, která je známá z mnohých antických kultur.


Jak namáčet ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny

Neloupaná semínka, oříšky, obiloviny a luštěniny dáme do misky a zalijeme vodou. V případě, že namáčíme ořechy a semínka, můžeme do vody přidat špetku soli, která v nich pomáhá deaktivovat enzymové inhibítory. V případě, že namáčíme luštěniny a obiloviny, přidáváme do vody citrónovou šťávu nebo jablečný ocet, které snižují množství kyseliny fytové. Plody potřebují ke svému oživení vlhko a teplo, proto misku necháme na teplém místě (nikdy ne v ledničce). V průběhu dne doporučuji semínka a oříšky několikrát propláchnout podle stupně znečištění. Po uplynutí namáčecí doby, vodu vylijeme a semínka důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Takto připravené plody spotřebujeme během 3 dnů, případně můžeme usušit a uchovávat v ledničce nebo mrazničce. Namáčení nesmyje zbytky pesticidů, herbicidů a fungicidů, proto se snažte podle možností kupovat bio kvalitu. Měkčí ořechy jako jsou kešu, makadémiové a píniové ořechy obsahují vyšší podíl tuku, proto je nenamáčíme, aby nedošlo k jejich fermentaci. Po namočení můžeme všechny ořechy, obiloviny nebo luštěniny vysušit a pomlít na mouku.

Co potřebujeme k namáčení ořechů, semínek, obilovin a luštěnin


  • ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny v živé (raw) a bio (organic) kvalitě
  • mísu na namáčení, čistou gázu na zakrytí a vzduchotěsnou nádobu na uchovávání surovin po skončení namáčení
  • filtrovanou nebo slabě mineralizovanou vodu: u semínek a ořechů v poměru 1:2, a u luštěnin a obilovin v poměru 1:4
  • sůl pro ořechy a semínka nebo citrónovou šťávu/jablečný ocet pro obiloviny a luštěniny pro urychlení procesu
  • při namáčení luštěnin můžeme přidat kousek mořské řasy, která zlepší jejich chuť, zpřístupní jejich živiny a urychlí případně i proces jejich vaření
  • sušičku potravin pro následné sušení a/nebo chladničku a mrazničku pro uchovávání aktivovaných ořechů a semínek




2. Klíčení

S výjimkou ořechů, většinu semínek, obilovin a luštěnin nestačí pro zvýšení enzymatické aktivity namočit, ale je potřebné nastartovat i jejich proces klíčení. Při klíčení začnou totiž v semínkách probíhat metabolické děje, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich enzymy, škroby se proměňují v cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů a minerálů, především železa a hořčíku. Naklíčením se proto semínka, ořechy, luštěniny a obiloviny proměňují ze zdravých potravin na tzv. superpotraviny, to znamená skuteční nutriční bombu obsahující ve vysoké koncentraci vše důležité látky ve velice vstřebatelné podobě. Trávení naklíčeného zrní je také snadnější a nevede k nadýmání jako u syrových nebo vařených obilovin a luštěnin.

Naklíčené semínka, obiloviny a luštěniny tvoří kromě ovoce a zeleniny základ živé stravy. Díky zlepšené stravitelnosti a zvýšeného množství využitelných enzymů je možné je konzumovat po naklíčení v syrovém stavu (s výjimkou fazolí kromě munga a adzuki, které naopak klíčí výborně a jsou v syrovém stavu velmi výživné). Semínka je možné klíčit v praktických klíčicích miskách, které dostanete v obchodech se zdravou výživou, nebo je jednoduše nasypte na talíř s rozprostřenou vatou a několikrát denně je kropte vodou tak, aby vata i semínka byly neustále ve vlhku. Z naklíčených plodů je možné vyrábět živé obilninové kaše, živé chleby, sušenky, granolu (křupavé sušené müsli), pomazánky, je možné je přidávat do polévek, salátů nebo použít jako samostatnou přílohu. V běžné kuchyni je možné péct chleba z naklíčeného obilí, tzn. bez mouky. I když dojde ke zničení enzymů během pečení, chléb bude výživnější a lehčeji stravitelný než z pšeničné mouky. Při přípravě těsta lze použít i jiná naklíčená zrna než obiloviny (luštěniny, semena dýně, slunečnice, sezamu, pohanky nebo i ořechy). Protože ke klíčení dochází při vysoké vlhkosti, teplotě 21º - 27 ºC a za přístupu vzduchu, což jsou zároveň ty nejvhodnější podmínky pro růst mikroorganismů (především plísní), je důležité klíčit jenom kvalitní a zdravé semínka, a během klíčení semínka několikrát omýt a vyměnit jim vodu. Naklíčené semínka, obiloviny a luštěniny by se měli spotřebovat ideálně do 2 dnů, nebo je možné je vysušit a zamrazit nebo pomlít na mouku.
Léčivé účinky rostlinných klíčků
3. Sušení

Dehydrování neboli sušení je nejstarší, nejšetrnější a nejpřirozenější metodou uchovávání potravin, která v nich zachovává všechny cenné látky. Proměňuje je tak v lehko stravitelné a velice chutné trvanlivé zdroje enzymů, vitamínů a minerálů, a to bez jakýchkoliv chemických konzervantů, jako je to u komerčně sušených plodů. Ovoce, zeleninu, huby a bylinky, které okamžitě nespotřebujete, ale i aktivované ořechy, semínka, luštěniny a obiloviny, které jste aktivovali máčením a klíčením, a které neplánujete sníst do několika dnů, je potřebné dál upravit, aby mohli být uchované pro pozdější využití. Aktivované a vysušené plody je následně možné pomlít, takže můžete vyrobit velice cenné živé produkty jako je mouka z naklíčené pohanky nebo cizrny, které je dál možné využit na výrobu živých chlebů nebo sušenek.

Sušení v živé kuchyni neslouží jenom na zdravou prezervaci potravin, ale je i hlavní metodou přípravy živých pokrmů, která z nich odstraňuje vodu a zvyšuje tak intenzitu jejich chuti. Sušení nahrazuje i tepelnou úpravu pokrmů, která nepřekračuje 42 stupňů Celzia, takže nedochází ke zničení žádných výživových látek. Umožňuje tak výrobu jedinečných živých výrobků, jako jsou sladké a slané živé chleby nebo zdravé müsli tyčinky nejrůznějšího druhu, pizza, palačinky, ořechové, lněné, ovocné nebo zeleninové sušenky a čipsy, "grilovaná zelenina", fermentované jogurty a sýry a podobně.

z webu Nasyť svou duši.cz



Mrkev - očistná kůra

3. prosince 2014 v 10:17 Celkově ozdravné metody
Významný pomocník pro naše zdraví: 10-ti denní očista mrkví!

Během 10 dnů si na večeři připrav vždy mrkvový salát. Na jeho přípravu, která zabere necelých 10 minut, budeš potřebovat:
- 3 mrkve
- 5 kapek panenského olivového oleje
- 10 kapek citronu
- 2 PL nasekaných vlašských ořechů
- 1 KL medu

Postup je jednoduchý:
mrkev nastrouháš, pokapeš panenským olivovým olejem a citronovou šťávou, promícháš s medem a ořechy (komu by nebyly po vůli ořechy vlašské, klidně je může nahradit jinými - lískovými ořechy, mandlemi, kešu, apod.)

Tento salát si dej vždy cca 2 hodiny před spaním.

Proč právě mrkvový salát?
Mrkev můžeme bez nadsázky zařadit mezi super potraviny. Její pravidelnou konzumací, se snižuje hladina cholesterolu v krvi, zároveň pročistí trávicí trakt a předchází zácpě, také dokáže pomoci i při různých kožních onemocněních. Stejně je výbornou potravinou, která pomůže právě tehdy, když se člověk cítí vyčerpaný - vzpruží, uvolní, zregeneruje.

10denní kúra je detoxikací především pro játra. Mrkev je bohatá na vitamíny A, B, C, D, E a K, z minerálů jsou to vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síra.
Proč právě olivový olej, ořechy, citron a med?
Díky několika kapkám panenského olivového oleje dokáže organismus z nastrouhané mrkve vytěžit více karotenů.
Vlašské ořechy jsou ideálem pro naši nervovou soustavu - obsahují totiž Omega 3 - mastné kyseliny, které odpovídají za lepší spánek, koncentraci, lepší náladu, jako já lepší pleť, nehty a vlasy.
Několik kapek citrónu dodá i na noc potřebnou dávku vitamínu C, navíc celý salát správně dochutí.
Med obsahuje nerafinovaný přírodní cukr, navíc působí protizánětlivě a
obsahuje důležité vitamíny a minerály.


poslala kamarádka Helena