Duben 2015

Alzheimer, Parkinson i další nemoci

27. dubna 2015 v 18:33 Celkově ozdravné metody
Poslechněte si, máte-li chuť, povídání Milana Calábka v pořadu Kupředu do minulosti (již tady druhdy avizované v Mimo téma rubrice).

Při otevření odkazu CR2 je hlasová stopa v obdélníku v horní části vlevo.

K tomu přikládám Slovník.

Zavařování rajčat

22. dubna 2015 v 17:22 Kuchařské recepty zajímavé
D.-cká babička nedávno proložila své nekonečné pohádky o tom, jak jsem jí mulčem zlikvidovala jahody, i jednou zajímavou radou.

Když prý mám hodně rajčat, nestíhám je jíst a ani na protlak nemám čas, mám rajčata jednoduše nakrájet na čtvrtky, nacpat je do sklenic, ty pak dát do kastrolu na pařáček (ta věc, co se na ní napařují knedlíky) a 20 minut v páře sterilizovat.

Budu tak mít v budoucnu připravený základ do různých rajčatových jídel.

z webu Sláma v botách

Sázení česneku

20. dubna 2015 v 17:27 Zahradnické tipy
Teď na začátku sezóny by se mohlo hodit


Jedna stará rada pro zahradníky zněla takto:


Chceš li česnek pěkný míti, sázeti ho musíš bříškem k severu.


Našel jsem to v jedné staré knize,ale vyzkoušel jsem to vloni a všechen česnek mi opravdu vyrostl do posledního a navíc odborníci u nás v zahrádkářské kolonce se divili, jak brzo vylezl a jak byl silnej.
Takže je možný,že to naši předci měli zmáknutý a něco na tom je.


čerpáno z Forum U Pramene

Vaječné triky

12. dubna 2015 v 22:42 Kuchařské recepty zajímavé

Vaječné triky

Svoje drobné triky má, pokud jde o nakládání s vejci, každý kuchař či cukrář. Zde jsou ty, které se mi osvědčily nejvíc.

Bílek od žloutku oddělte hned poté, co jste vejce vytáhli z ledničky: když jsou studená, jde to lépe.
Před pečením nechejte vejce půl hodiny ležet na kuchyňské lince, než je přidáte do těsta. Po vyklepnutí tak mají trochu větší objem a těsto je díky téhle maličkosti vláčnější.
Vajíčka při vaření neprasknou, když je dáte do menšího kastrůlku tak, aby se nemohla moc hýbat. Další možností je propíchnout širší konec vejce špendlíkem.
K vaření vajíček natvrdo jsou nejlepší tak týden stará vejce. Čerstvá se špatně loupou, protože blána je pružná, na bílku pevně drží.
Když do míchaných vajec přidáte jedno syrové vejce nakonec, zůstane v nich vlhkost a ona tak získají dokonalou konzistenci.


Jak změřit vejce

Pečení koláčů, buchet či šlehání sněhu, to jsou všechno případy, kdy v kuchyni potřebujete vejce nikoliv ledajaké, ale čerstvé. To se při vaření "chová" jinak než jeho odleželejší protějšky. Datum snášky na obalu uvádí jen málokterý dodavatel, můžete jej tedy zkusit odhadnout z data trvanlivosti: stačí odečíst osmadvacet dní. Tak dlouho totiž určují normy trvanlivost ode dne, kdy je vejce sneseno. Druhou možností je spolehnout se na svůj odhad po rozklepnutí vejce. Zatímco v případě čerstvého se bílek neroztéká a žloutek je vypouklý, když vyklepnete starší vajíčko, bude vypadat o poznání "unaveněji". U čerstvého vejce je zřetelné, jak pevně bílek obepíná žloutek a drží jej, tvoří kolem něj jakýsi kruh. Je to takzvaný hustý žloutek, jehož je ve vejci většina - osmdesát procent. Zbytek tvoří bílek řídký. Starší vejce poznáte podle tekutějšího bílku - jen pozor, někdy může být jeho příčinou fakt, že nosnice je stará. Pokud nechcete vajíčko rozklepnout, ale přesto čerstvost prozkoumat, dá se využít ještě jedno kritérium, které používaly hospodyně ve Slezsku: vejce daly do nádoby s vodou, a pokud kleslo, bylo čerstvé. Starší vyplavalo výš, neboť se v něm časem utvořila vzduchová bublina. Podobně snadno poznáte, zda vejce je, či není uvařené - stačí jej na stole roztočit. Když se poslušně podvolí, je uvařené, pokud se hýbe jen neochotně a líně, máte vejce syrové.


Vaječný štempl

Co udává kód, který je formou razítka vytištěný na každém vejci:

0- Toto označení nesou biovejce. Slepice, která je snesla, má k dispozici nejméně metr čtvereční plochy, venkovní výběh a devadesát procent krmiva pochází z ekologické produkce. Je-li nemocná, pak ji léčí homeopatiky.
1- Vejce od slepic z dostatečně velkého volného venkovního výběhu, který je pokrytý převážně vegetací.
2- Dvojky snesly slepice žijící v halách na podestýlce, tvořené slámou, hoblinami nebo pískem. Na metr čtvereční připadá nejvýš devět nosnic.
3- Klecové chovy, z nichž pocházejí trojky, zaručují slípkám celoživotní pobyt v klecích. Některé země, třeba Švýcarsko, tento typ chovu vůbec nemají.




Bělení/čištění zubů kurkumou

4. dubna 2015 v 21:54 Kosmetické vychytávky

Kurkuma: Bělení zubů



Na začátku tohoto videa vidíte srovnání před (vlevo) a po (vpravo) čtyřminutovém čištění kurkumou. Výsledek je opravdu úžasný. Chlapík povídá, ukazuje stav svých zubů, odchází do koupelny a vše názorně ukazuje.
Čištění kurkumou je levné, bezpečné, velmi zdravé a funkční.

Kurkuma nepoškozuje zuby, ba právě naopak, pokud máte jakékoliv potíže se zuby či dásněmi, pomůže je regenerovat a posílit. Je to přírodní léčivo a neexistuje žádné nebezpečí spojené s jejím správným používáním.
Bělicí výsledek je postupný a velice přirozený. Po každém vyčištění budete sledovat malý pokrok. Zuby vám nebudou svítit jako reflektory, ale budou přírodně bílé a zdravé.
Zaručeně odstraňuje zažloutnutí po pití červeného vína, kávy, i zeleného čaje.

Většinou se doporučuje do mističky dát kurkumu a zalít ji trochou vody, není to však nutné.
Já mám v koupelně každý den připravenou mističku se sypkou kurkumou, namočím si pod vodou pouze zubní kartáček, poté na něj naberu kurkumu v mističce a začínám čistit.

Rozhodně doporučuji, používat na čištění (nejen na toto ale i obecně na všechna) pouze měkké kartáčky.

Čištění kurkumou provádějte zhruba 5 minut, po pěti minutách bývá už viditelný výsledek.

Během čištění netlačte, ale zuby a dásně pouze jemně kurkumou masírujte. Zezačátku bude mít kašovitou konzistenci, postupně budete potřebovat vyplivnout. - Po každém vyplivnutí si naberte novou sypkou kurkumu a pokračujte dál.

Kurkuma zabarvuje umyvadlo, po každém vyplivnutí ji rovnou spláchněte troškou vody a po skončení procedury umyvadlo (pokud je potřeba) očistěte.

Kurkuma zabarvuje úplně vše, na co se dostane, žlutě. Takže kromě umyvadla bude po čištění úplně žlutý i váš kartáček. Kurkuma se zažere do plastu a už ho nepustí.

Po vyčištění kurkuma zůstává i na zubech a dásních, proto bělící efekt není hned úplně vidět.
Po uplynutí pěti minut pořádně umyjte kartáček, ústa i umyvadlo a můžete pokračovat s druhým čištěním, klasickou zubní pastou.
Není to vyloženě nutné, po vyčištění kurkumou budete mít zuby krásně čisté a budete mít jemně pikantní, kořeněný dech. (A parádní žlutý jazyk!) Pokud vám nevadí žluté dásně, klidně můžete už v této fázi proceduru ukončit, je to na vás.

Opět zuby nedrhněte, ale jemně masírujte, nespěchejte.
Drhnutí zubů a spěch dráždí a odírá dásně, nedělá dobře ani zubům. K dobrému vyčištění tlak není třeba a pokud se navíc čistíte 5 minut a poté ještě pastou, tlačením si můžete dásně pěkně podřít a rozdráždit. Proto pracujte s kurkumou, jen když na to máte čas a náladu, ne narychlo.

Jemné vyčištění zubní pastou pomáhá stáhnout trochu kurkumu ze zubů a dásní, takže bělicí efekt jde lépe rozpoznat.(Pokud se vám to nehnusí, můžete si poválet v ústech trochu oleje a poté vyplivnout, olej také stáhne trochu ulpělé kurkumy ze zubů a dásní.)

Budete mít pravděpodobně žluté koutky, rty a možná i bradu od kurkumy. Tím se vůbec nenechte vykolejit, použijte ubrousek nebo odličovací tamponek, mírně napuštěný do oleje - měl by na to fungovat jakýkoliv.

Ubrouskem jen pleť a ústa chvilku jemně otírejte, nedrhněte. Tlak není potřeba, kurkuma pěkně pustí sama.
Vydržte minimálně týden, za jeden den nemusí přijít okamžitý zázrak!

Se zubním kamenem čištění kurkumou nedělá nic, koření se na něj pouze nachytá a pak po pár hodinách pustí.

Může se stát, že vám první čištění kurkumou bude připadat hnusné (mně se poprvé i trochu navalovalo), je to nezvykem na její chuť. Většinou se dává kurkumy do jídla jen trocha, ve větší koncentraci je to něco jiného.
Pokud máte tyto pocity, vydržte, na kurkumu si s největší pravděpodobností později zvyknete.

Za sebe potvrzuji i údajně ozdravný vliv kurkumy na zuby. Ode dne kdy jsem se s ní začala čistit, mám méně citlivé dásně, nevyplivnu ani kapičku krve i po desetiminutovém čištění a i zuby jsou celkově mnohem méně citlivé. Mnohem pomaleji se také v ústech tvoří zubní plak. S výsledky jsem velmi spokojená.

Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí.
Je to přírodní a velmi účinný mozkový doping.
Kurkumy se používá též jako barviva do potravin. Například se používá jako barvivo do bezvaječných těstovin, polévek, rýže atd. pro dosažení žluté barvy.

převzato z blogu Aluška, upraveno